Wat is diabetes?

U bent hier:
  • Home
  • Wat is diabetes?

Diabetes, een chronische aandoening.

GlucoCare

Diabetes is een chronische aandoening die gekenmerkt wordt door een te hoog suikergehalte in het bloed. Vroeger sprak men ook wel van suikerziekte. Meer dan 90% van de mensen die diabetes hebben, hebben diabetes type 2. Deze vorm van diabetes werd vroeger ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, maar ook jonge mensen krijgen deze ziekte steeds vaker. Diabetes type 2 treedt vooral op vanaf de leeftijd van 45 jaar.

Diabetes type 2 is een sterk groeiend probleem. Het aantal mensen met diabetes type 2 stijgt wereldwijd. Dit komt doordat de levensstijl van veel mensen is veranderd. Mensen eten vaak ongezonder, bewegen veel minder dan vroeger en hebben vaker overgewicht. Ook andere factoren zoals erfelijke aanleg en leeftijd spelen een rol.

Heb ik een verhoogd risico? Doe de test ! >>Waar komt die suiker vandaan?

GlucoCare

Ons lichaam heeft energie nodig om normaal te kunnen functioneren. Deze energie halen we uit voeding. De belangrijkste bron van energie is glucose.

Ons spijsverteringsstelsel zet suikers afkomstig uit voedsel om in suikers die door het lichaam kunnen worden opgenomen, zoals glucose.

Glucose komt in het bloed terecht en wordt zo naar alle delen van ons lichaam vervoerd. De hoeveelheid suiker in het bloed noemen we de bloedsuikerspiegel of bloedglucosespiegel.

Het lichaam regelt deze bloedglucosespiegel heel precies:

  • De pancreas (ook wel alvleesklier genoemd), een orgaan in de buik onder de maag, maakt insuline aan.
  • Insuline zorgt er voor dat de hoeveelheid suiker in het bloed daalt.
Bij diabetespatiënten maakt het lichaam te weinig insuline aan. Bovendien is de aangemaakte insuline vaak onvoldoende werkzaam. In beide gevallen hoopt glucose zich op in het bloed.Wat is prediabetes?

Prediabetes is de voorloper van diabetes type 2. Mensen met prediabetes hebben een verhoogde bloedsuikerspiegel. Dit komt omdat de lichaamscellen minder gevoelig zijn geworden voor insuline. Dit verschijnsel wordt insulineresistentie genoemd.

De pancreas is bovendien niet meer in staat om voldoende insuline aan te maken om de bloedsuikerspiegel weer te laten zakken. De bloedsuikerspiegel is echter nog niet dusdanig hoog dat er sprake is van diabetes. Wel is de balans tussen glucose en insuline verstoord.

Patiënten lopen in de prediabetesfase al heel wat medische risico’s. Door een langdurig verhoogde bloed suikerspiegel kunnen hart en bloedvaten al schade oplopen!

© 2018 EG N.V. - Divisie Consumer Care. All right reserved. - Disclaimer | Version Française | Powered by Crystal Digit